torsdag 6. september 2012

Kryssord fra A til Å

A
Alfabetet vårt inneholder 29 bokstaver; 9 vokaler og 20 konsonanter. Bokstaven E er den mest benyttede i kryssord, dernest følger R, T, S, A og N. Minst brukt er bokstavene Q, X og Z.
B
Barnekryssord
er ikke bare barnemat! En del voksne starter med å løse oppgaver laget for barn. Barnebakken i alpinanlegget er det beste stedet å starte når du skal lære deg å stå på ski; barnekryssordene har den samme funksjonen for ferske kryssordløsere.
C
«Crossword Puzzle»
er det engelske ordet for kryssord. Men verdens første kryssord som ble laget og publisert 21. desember i 1913, ble benevnt «Word-Cross Puzzle». Navneendringen fant sted idet oppgave nr. 2 ble publisert uken etter – og «Crossword» er fortsatt benevnelsen som benyttes.
D
Data
har blitt et vanlig hjelpemiddel for kryssordløsere. Rettskrivningsordbøker, synonymordbøker, leksika og orddatabaser foreligger på CD-ROM og Internett. Også kryssordforfattere har dataprogrammer som er til hjelp – både med å konstruere diagrammer, samt finne ord og synonymer.
E
Ekspert-kryssord
finnes i flere aviser, ukeblader og kryssordmagasiner. Løsere som søker nye utfordringer får her noe å bryne seg på. Rutine øker kompetansen og legger grunnlaget for gode prestasjoner i kryssordmesterskaper.
F
Familier
som løser kryssord sammen, er ingen sjeldenhet. Spesielt rundt påske kan denne sosiale aktiviteten finne sted. Prøv da vel – hvem klarer å finne det siste løsningsordet som far står fast på?
G
Gåtefull
er kryssordløsingens verden for alle utenforstående.
Noen mennesker får aldri til en eneste oppgave – knapt et par løsningsord. For alle som er bitt av kryssordbasillen, er det en gåte!
H
Hobby Kryss
er en av bestselgerne blant norske kryssordblader. Bladet kommer med 18 utgaver i året.
I
Interjeksjoner
finner vi ofte i kryssord. Når kryssordforfatterne lager oppgavene er det behov for korte ord som får diagrammet til å «gå opp». Og flere interjeksjoner – slik som AH, AI, AU, BØ, FY og OI – er lette å ty til . Blant de lengre som sjelden brukes, roper vi ut: HUTTEMEGTU og PISKADAUSEN!
J
Jul
og påske er kryssord-høytider. Ukeblader og aviser tilbyr ekstra kryssordsider.
På NRK og TV 2 er «Julenøtter» og «Påskenøtter» en populær variant.
K
Kryssordforfattere
er en yrkesgruppe som skaper mye hodebry for folk. Det finnes i Norge et knippe kryssordforfattere som utøver sitt yrke på heltid.
L
Løsningsgate
er en forklaring eller kommentar til en illustrasjon som er plassert i eller ved kryssordoppgaven. Løsningsgater i oppgavene er mer vanlig i skandinaviske land enn ellers i Europa.
M
Målgruppen
for kryssord er alle som kan lese og skrive, og kryssord kan benyttes til ulike formål. I undervisningssammenheng kan enkle oppgaver bidra til elevenes læring. I reklameøyemed kan kryssord brukes til å markedsføre produkter og firmaer.
N
Norsk
er i verdenssammenheng et lite språk. Kryssord på norsk har vi hatt siden 1925. Det lages kryssordoppgaver på de fleste språk i verden, og kryssordtypene varierer fra land til land.
O
Ordbøker
er noe de fleste løsere skaffer seg. Det finnes mange å velge blant, og jevnlig dukker det opp nye titler.
P
Premier
kan kryssordløsere vinne. Noen vinner ofte, andre aldri. Men gi ikke opp – en dag er det din tur!
Q
Q
forekommer hovedsakelig i kodekryssord. Hvis alle 29 bokstavene i alfabetet er benyttet, vil en rutinert kodekryss-løser lett kunne se hvor denne bokstaven er plassert.
«Enquete», «Quisling» og «Quiz» er noen av de mest benyttede ord med bokstaven Q i seg.
R
RE
- «Slagsted» på 2 bokstaver. RE er også kjent som ”Kommune i Vestfold. «Tone» og «Rydde» gir også denne løsningen. 
S
Stikkordet
i kryssordet skal opplyse om og forklare hva løsningen er. Ofte er stikkord og løsningsord synonymer. Men like vanlig er det at stikkordet er et overordnet ord eller begrep – eksempelvis «Stat i USA» eller «Pronomen».
T
Tanums
store rettskrivningsordbok er nærmest for en bibel å regne i kryssordsammenheng. Den første utgaven ble utgitt i 1940. Den 9. utgaven kom i 2005, og inneholder ca. 300 000 ord.
U
Ukeblader
, aviser og andre publikasjoner med respekt for seg selv har én eller flere kryssord. Foruten å være et tilbud til leserne, har kryssord den effekt at bladet eller avisen får forlenget levetid hos de som løser.
V
Vanskelighetsgraden
i en kryssordoppgave bygger bl.a. på hvordan de svarte rutene er plassert. Dersom disse er plassert slik at ordene har mange blindruter (ruter som er «sperret inne»), er dette ett kriterium. Fremmedord/sjeldne ord og ord med mange bokstaver er andre kriterier som bidrar til å øke vanskelighetsgraden. Bruken av synonymer og definisjoner er også avgjørende: Hvis det i oppgaven spørres etter ”By”, er dette mye vanskeligere å finne ut av enn om det hadde stått ”By i Spania” eller ”By i Norge”.
W
Wynne
, med fornavnet Arthur, konstruerte den første kryssordoppgaven i moderne tid. Oppgaven ble publisert i USA 21. desember 1913.
X
Xylofon
og xantippe er de vanligste ordene i norske kryssord som begynner på bokstaven X.
Y
Ypperlig
hjernetrim? Det er kryssordløsing, det! De små grå trenger mosjon hele livet, og kryssord blir du aldri for gammel til.
Z
Zloty
er myntenheten i Polen. Gjennom kryssordløsing tilegner man seg kunnskaper om myntenheter, statsoverhoder, byer og elver i alle verdens land.
Æ
Æser
, guder og mytologi er gjengangere i kryssord. Tor, Odin, Ares og Eros er gudenavn som ofte frekventerer kryssordrutene.
Ø
Øvelse
gjør mester, også for kryssordløsere. Erfaring innebærer at man med årene løser oppgavene hurtigere, samt blir flinkere til å løse vanskelige oppgaver. En annen måte å tilegne seg kryssordferdigheter på, er å ta vare på oppgaver man ikke klarer å løse. Ved å sjekke løsningen når den kommer på trykk, får man mye lærdom gratis.
Å
Årlige
kryssordmesterskap har flere ukeblader og aviser arrangert. Det mest kjente og prestisjetunge er NM i kryssord som ukebladet Hjemmet har hatt ansvaret for siden slutten av 60-tallet. De første kryssordmesterskap i Norge ble arrangert i 30-årene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar